Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Πατάτες ογκρατέν

5 μεγάλες πατάτες
5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
2 κούπες τριμμένα κίτρινα τυριά (gouda, edam, regato)
2 κρέμες γάλακτος
1 κουτ. βούτυρο
1 κονσέρβα μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
αλάτι & πιπέρι
ελαιόλαδο

Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε ροδέλες, τις τηγανίζω ίσα ίσα να μαλακώσουν, βουτυρώνω ένα πυρέξ και στρώνω μία στρώση από τις πατάτες και το 1/2 μπέικον Στραγγίζω τα μανιτάρια και τα σοτάρω σε λίγο λάδι, κόβω το κρεμμύδι σε ροδέλες και το προσθέτω στα μανιτάρια όταν πάρουν λίγο χρώμα ρίχνω τη μισή δόση στο πυρέξ με τις πατάτες, αλατοπιπερώνω και περιχύνω με το 1/3 των τυριών. Δεύτερη στρώση πατάτας, μπέικον, μανιταριών, κρεμμυδιών, και τυριών. Τελευταία στρώση πατάτας από πάνω ρίχνω και τα υπόλοιπα τυριά και περιχύνω με τις κρέμες γάλακτος. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: